May 21, 2024

Firemen at work near their truck on the street.

In Sneek zijn dinsdagavond 29 woningen ontruimd geweest vanwege een gaslek. Het lek ontstond in een huis aan de Horseweg. Rond 21.30 uur meldde de brandweer dat het lek afgesloten is en alle bewoners weer naar huis kunnen. Het ging om een lek in een leiding die vanuit het huis in kwestie naar het riool loopt, zei een woordvoerder eerder.

De terugkerende bewoners krijgen het advies goed hun toilet en douche door te spoelen. ,,Zo loopt ook het laatste restje gas mee uit de woning”, aldus de Friese brandweer.

Omstreeks 16.25 uur kwam de eerste melding binnen van een gaslucht in een woning. De brandweer kwam vervolgens met groot materieel ter plaatse. Ook kwamen er uit voorzorg ambulances naar de Horseweg, maar niemand raakte onwel. De evacués konden terecht bij een nabijgelegen jachthaven.

Drie woningen blijven afgesloten van het gas, aldus de brandweer. Netbeheerder Liander voert woensdag reparaties uit voor die huizen. Dinsdag werden er ballonnen in de gasleiding geplaatst om de uitstroom van het gas te stoppen.

De oorzaak van het gaslek is niet duidelijk. De brandweer meldde op Twitter daar veel vragen over te krijgen, maar geeft aan dat het moeilijk te zeggen is. ,,Verzakking van grond, wortels van bomen of eerdere grondwerkzaamheden zou een oorzaak kunnen zijn.” Aldus het Friesch dagblad